Hoeveel garen heb je nodig voor een babydeken?

Er zijn verschillende soorten babydekens, zoals maxi cosi deken, wiegen of ledikant deken. Hoeveel bollen heb je nu nodig bij een bepaalde deken? Is dat bij haken of breien gelijk?

Op deze vragen ga ik hieronder antwoord geven met daarbij leuke voorbeelden van patronen en pakketten om direct aan de slag te kunnen. 

Bij alles is het afhankelijk hoe strak of los je haakt en breidt, welke steek je wilt gebruiken en welk garen. Ik ga hier verschillende garens en steken langs om aan te geven hoeveel bollen er ongeveer nodig zijn, maar alles blijft een schatting. Neem voor een groot project liever 1 of 2 bollen te veel en maak hier aan het einde nog een leuke knuffel van, dan dat je net te weinig hebt en hetzelfde verfbadnummer niet meer beschikbaar is, waardoor het laatste stukje een andere kleur krijgt. 

wieg-ledikantdeken van durable cosy fine
babydeken met durable cosy fine gemaakt
populair acrylgaren ledikant deken samen met ekofil

Afmetingen van de verschillende babydekens

  • Maxi cosi of wandelwagen deken zijn ongeveer 50 x 70 cm
  • Wiegendeken is 80 x 100cm
  • Ledikant deken is 100 x 120cm

Wil je meer weten over de afmetingen en wat het beste garen is voor een baby, lees dan onze blog over Wat is het beste garen voor een babydeken.

Het aantal bollen heb je nodig van de Cosy fine voor een babydeken?

Durable Cosy fine is een mengsel garen van katoen en acryl, waardoor het zachter aanvoelt dan katoen en sneller warm wordt. Katoen blijft altijd koel, dus heerlijk voor de zomer. Cosy fine is fijner voor de koudere dagen. 

Voor een afmeting van 50 x 70cm van het Durable Cosy fine garen in de wafelsteek zijn 8 bollen nodig. Wil je er nog een afwerkrand omheen haken, dan is van die kleur 1 bol extra nodig.  De wafelsteek is overigens de steek die gebruikt is bij het deken hierboven op de foto in de kleuren mint, taupe en ivoor. Dit deken is gehaakt op haaknaald 4,5mm. Het zou ook op 5mm kunnen, dan blijft het deken wat soepeler na het wassen.

Wil je een dekentje breien of haken van het Cosy fine garen met alleen stokjes of breien in een ribbelsteek of tricot dan zijn 7 bollen genoeg. 

Een gehaakt deken neemt altijd wat meer garen dan een gebreid deken, daarnaast is een wafelsteek een steek waarbij de steken over elkaar heen vallen en er daardoor meer garen wordt gebruikt. 

Wil je een wiegendeken maken dan is ongeveer het dubbele aan garen nodig, want de afmeting gaat van 50 x 70cm naar 100 x 80cm. 

En de laatste, het ledikant deken is ongeveer 2,5 a 3 keer een maxi cosi deken, dus het aantal bollen is dan ook keer 2,5 of keer 3. Dit betekent dat voor een ledikant deken met de afmeting 100 x 120cm in een rechte steek met breien ongeveer 18 a 19 bollen vraagt. Wil je het haken dan zou ik 2 bollen extra nemen en wil je een wafelsteek haken of een andere steek waarbij er veel garen per steek wordt gebruikt, dan zou ik 25 bollen uitkiezen. 

Hoeveel bollen katoen zijn er nodig voor een babydeken?

Rio is gemerceriseerd glans katoen en ideaal voor babies omdat het tot 60 graden gewassen zou kunnen worden, het is een natuurlijk product en blijft lang mooi. Daarnaast is er ongemerceriseerde katoen, zoals de Cotton eight, deze glanst niet, maar is wel zachter en zeer geschikt voor een babydeken of knuffel. 

Maar hoeveel bollen zijn er dan nodig? Is dit anders dan bij het Cosy fine garen? Het antwoord is nee, daar zit eigenlijk geen verschil tussen. Want de katoen bollen zijn dunner, maar hebben ook meer meters op de bol, waardoor de afmeting die gehaakt of gebreid kan worden uiteindelijk bijna gelijk is. 

Voor een wiegendeken met een afmeting van 80 x 100cm zijn dus ongeveer 15 bollen nodig. Dit zijn 3 sets van onze Rio kleurencombinaties

Kleurencombinatie Rio Multi licht grijs mint
Kleurencombinatie Rio grijs roze bordeaux
Kleurencombinatie Rio grijs blauw winter kleuren

Hoeveel acryl garen is nodig voor een babydeken?

Acrylgaren kan ook gebruikt worden voor een babydeken, mits er een katoenen laken onder zit en voor een deel overheen gevouwen wordt (zoals op de eerste met het witte deken en verschillende kleuren te zien is). De baby mag namelijk niet sabbelen op dit deken, dan komen er pluisjes vrij wat gevaarlijk kan zijn. 

Voordeel van acrylgaren is dat het snel warm aanvoelt en dat het voordelig is in prijs. Het afgebeelde grijze ledikant deken met wit is gemaakt van het Populair acryl garen en heeft de afmeting van ongeveer 100 x 120cm. Voor dit deken zijn 8 bollen Populair donker grijs gebruikt, 1 bol wit en 1 bol gemeleerd Ekofil grijs/wit. Totaal zijn dus 10 bollen gebruikt, dit is veel minder dan dat er nodig is van het Cosy fine of Rio garen. 

Voor een wiegendeken zullen 6 a 7 bollen voldoende zijn en een dekentje voor in de wagen heeft nog minder bollen nodig, dan zullen 4 a 5 bollen al genoeg zijn. Dit patroon bestaat uit alleen stokjes en losse om af en toe gaten te krijgen om de hartjes zichtbaar te maken. Dit deken heet ‘beloved’ en is ontworpen door Natasja van Liefdewol. 

 

Ik hoop dat ik je hiermee een idee heb gegeven over het aantal bollen dat nodig is. Nogmaals het blijft een schatting. 

Allerbelangrijkst is heel veel plezier met het maken van zo een deken en het geven of gebruiken!