De 4 beste eigenschappen van katoen garen

Om gelijk met de deur in huis te vallen, begin ik met de voordelen en daarna volgt de uitleg.

  • katoen is een natuurlijk product
  • zeer geschikt voor kleine kinderen
  • sterk garen blijft mooi in vorm
  • luchtdoorlatend

Voordeel 1: Katoen is een natuurlijk product

Katoen garen wordt gemaakt van de vezels van de katoenplant.

De katoenplant groeit het beste in warme landen, veel van de katoenplantages zijn in India en China. De witte bollen worden de vezels genoemd en van de vezels worden draden gesponnen. Na het spinnen wordt het garen geverfd en soms in een speciaal bad gelegd om het katoen sterker te maken. 

Voordeel 2: Zeer geschikt voor kleine kinderen

Misschien heb je de term Early birds of Inktvisjes wel eens gehoord. Inktvisjes haken patroon

Dit zijn kleine knuffels met lange tentakels welke premature baby’s heel fijn vinden om vast te pakken. Niet elk garen is hiervoor geschikt, omdat de baby’s nog heel kwetsbaar zijn. Gemerceriseerd katoen, zoals het Rio katoen, is wel geschikt. Ze kunnen dit vastpakken en in hun mond stoppen zonder dat het kwaad kan. Er komen geen pluisjes vanaf en kan gewassen worden tot 60 graden. 

Een dekentje of knuffel voor een pasgeboren baby of (klein)kind is ook heerlijk, groot voordeel hierbij is dat katoen goed gewassen kan worden en dat de vorm en zachtheid blijft. 

babydeken-toby-2 haakpatroon Durable
Voorbeeld foto van inktvisjes van de Kleine inktvisjes haken groep

Voordeel 3: Sterk garen – blijft in vorm

boodschappen tas van katoen garen in de kleur oranjeKatoen is een heel sterk garen, je trekt het niet zomaar stuk. Dat is fijn voor alle projecten, zowel bij het haken als het breien. Klein nadeel hierbij vind ik soms als ik van kleur wil wisselen en denk ik trek deze draad even los, zodat niet de hele bol aan mijn werk blijft hangen, dat dit niet kan. Je hebt wel een schaar bij de hand nodig. 

Katoengaren is door zijn kracht zeer geschikt voor een boodschappentas, ook met wat zwaardere boodschappen zal hij niet zo snel breken. Heb jij al zo een handige boodschappentas voor de kleine boodschappen?

Er is onbewerkt katoen garen, zoals de Cotton eight, maar ook gemerceriseerd katoen garen.

Gemerceriseerd is nog sterker, dan de niet bewerkte variant. Wil je meer weten over de verschillen en voordelen van deze katoen soorten, lees hier verder. Voordeel van onbewerkte katoen is dat het zachter aanvoelt. 

Voordeel 4: Luchtdoorlatend

Luchtdoorlatend is heel erg fijn voor zomerse kleding. wiebertjes jurk van Durable in het rozeKatoen blijft luchtig, je gaat veel minder zweten. Heerlijk voor een zomers trui of jurk voor jezelf. Katoen is dan wel wat zwaarder dan acryl garen, maar blijft altijd koel aanvoelen. Gebruik de jurk voor naar het strand voor over je bikini of badpak heen, het blijft luchtig, wordt niet zwaarder door het water en droogt snel, ideaal. 

Druk op de foto om naar het patroon van de jurk te gaan. 

Kleurencombinatie Rio Multi vrolijke lente kleuren - 5 bollen
Kleurencombinatie Rio Multi roze grijs kleuren - 5 bollen
”>>>