Beste garen voor het maken van een babydeken

Het leukst en het mooist wat er in de wereld is, is het mogen krijgen van een kindje of een kleinkind. Hoe leuk is het dan om zelf kleding, dekens of knuffels te gaan maken. 

Dat ik wist dat ik zwanger was heb ik het haken weer opgepakt. Dit werd steeds meer naar mate ik dichter bij de bevallingsdatum kwam. In mijn verlof vond ik het leuk om knuffels te haken en steken uit te proberen, voor als ik daarna een deken zou willen maken. Dat laatste deel is mislukt, ik heb veel uitgeprobeerd en geoefend, maar er is nooit een compleet deken uit mijn handen gekomen, wel bij mijn moeder. Zij heeft een super lief deken gehaakt van het Durable Cosy fine garen in de kleuren mint, taupe en ivory. Voor dit deken zijn 4 bollen mint, 3 taupe en 3 ivory gebruikt, dus totaal 10 bollen. Van de mint 1 bol meer, omdat er om de hele deken een rand is gehaakt in de kleur mint.

babydeken met durable cosy fine gemaaktBabydekens kunnen in verschillende maten worden gemaakt. Het Durable Cosy
fine deken met de wafelsteek van mijn moeder heeft een afmeting van 75 x 95cm. Deze afmeting was ruim voor de maxi cosi, maar als ik hem dubbelsloeg lekker warm voor de eerste koude maanden. Mijn zoon is geboren in januari. Het formaat is heerlijk voor in de wandelwagen, de box en voor de eerste maanden in de ledikant. Vaak worden de pasgeboren baby’s eerst helemaal onderin het ledikant gelegd en groeien ze langzaam omhoog. De eerste periode was dit deken dus heel vaak inzetbaar en ging hij overal mee naartoe.

Wil je weten welke afmeting jij het beste kan maken? Lees verderop de afmetingen per babydeken project. 

Voordelen van de garens voor een babydeken

Het beste garen voor een babydeken zijn natuurlijke producten, zoals wol of katoen.
Voordeel van wol is dat het snel opwarmt en lang warm blijft. Maar het is wel aan te raden om een katoenen laken onder de wollen deken met een kleine omslag te doen, dat de kindjes niet op het deken kunnen sabbelen.
Voordeel van katoen is dat het koel blijft, dat er geen extra deken nodig is en in de was dezelfde vorm behoudt. Nadeel kan zijn, dat als het een bewerkelijk patroon is met kabels of andere steken over elkaar heen, dat het deken zwaar kan worden. Tip voor het minder zwaar maken van een katoenen babydeken is om te werken met een grotere haaknaald of breinaald. Bijvoorbeeld bij een fair ilse techniek of de wafelsteek/reliëfstokken, dan wordt het garen wat losser en groter met minder steken en daardoor uiteindelijk lichter, omdat er minder garen nodig is.

Door op de onderstaande foto’s te klikken, kun je alle kleuren bekijken van het betreffende garen

Lammy yarns Rio blauw, 011
durable cosy fine 226 garen
Lammy yarns Cotton eight zacht geel 843 katoen garen

Persoonlijke voorkeur voor een babydeken

Persoonlijk gebruik ik het liefst een mengsel van katoen en acryl, dit heeft de voordelen van beide. Het deken blijft vormvast, is warm maar niet te warm en met meer dan 50% katoen kan het ook bij de baby gelegd worden zonder dat er een katoenen laken onder hoeft. Mijn favoriet is hierbij de Durable Cosy fine of de Durable Cosy extra fine, omdat ze beide een vaste draad hebben en een fijne dikte. De bollen zijn te gebruiken vanaf een pendikte 3mm tot en met 5mm. Mijn deken heb ik al vaak gewassen en hij blijft mooi en in dezelfde vorm. Ik heb hem 3 jaar later ook bij mijn tweede zoon veelvuldig gebruikt en nog steeds een top deken.

Gebruik liever GEEN 100% acryl garen voor een pasgeboren baby, want dit geeft pluisjes die in de luchtweg kan komen.

 

Hieronder staan 3 complete haakpakketten voor een leuk zigzag babydeken met een afmeting van ca. 75 x 50cm van Durable. 

Afmetingen voor een babydeken

logo met wandelwagen afmeting babydeken
logo met wieg afmeting van babydeken
logo met ledikant met afmeting babydeken

Maxi cosi of wandelwagen deken

De beste afmeting voor een maxi cosi deken of voor in de wandelwagen is ongeveer 50 x 70cm. Dit gaat dan om een kleed voor over de voetjes heen. Er zijn ook trappelzakken te haken voor in de maxi cosi met daarin gaten voor de riemen, dan is de afmeting uiteraard anders.

Wieg deken

Een gehaakte deken voor in de wieg heeft een afmeting van ca. 75 x 100 cm. Zo is hij lang genoeg om aan 3 kanten goed in te stoppen.

Ledikant deken

De laatste afmeting is dan voor een ledikant, daarvan zou ik de afmeting 100 x 150cm kiezen. Aan het begin is de deken te groot, omdat de baby helemaal onderin de ledikant ligt. Voordeel is dat het deken goed aan de onderkant ingestopt kan worden en zo het matras op zijn plaats blijft liggen. Naar mate uw (klein)kind groter wordt hoeft er steeds minder deken te worden ingestopt en ‘groeit’ het deken mee.

Meer weten over hoeveel garen je nodig hebt? Lees verder in het artikel: Hoeveel garen heb je nodig voor een babydeken?

Wil je op de hoogte blijven van acties, nieuw toegevoegde producten of nieuwe blog artikelen. Schrijft je dan in op onze nieuwsbrief.

Elke week ontvang je een nieuwsbrief met de 5 nieuwste producten of (gratis) patronen, elke maand onze nieuw geschreven blog met inspiratie of weetjes en soms tussendoor een leuke actie.

Een reactie op “Beste garen voor een babydeken

  1. Pingback: Hoeveel garen heb je nodig voor een babydeken? - De Hobbyvlinder

Reacties zijn gesloten.