Beste garen voor het maken van een babydeken

Het leukst en het mooist wat er in de wereld is, is het mogen krijgen van een kindje of een kleinkind. Hoe leuk is het dan om zelf kleding, dekens of knuffels te gaan maken. 

Dat ik wist dat ik zwanger was heb ik het haken weer opgepakt. Dit werd steeds meer naar mate ik dichter bij de bevallingsdatum kwam. In mijn verlof vond ik het leuk om knuffels te haken en steken uit te proberen, voor als ik daarna een deken zou willen maken. Dat laatste deel is mislukt, ik heb veel uitgeprobeerd en geoefend, maar er is nooit een compleet deken uit mijn handen gekomen, wel bij mijn moeder. Zij heeft een super lief deken gehaakt van het Durable Cosy fine garen in de kleuren mint, taupe en ivory.

babydeken met durable cosy fine gemaaktBabydekens kunnen in verschillende maten worden gemaakt. Het Durable Cosy
fine deken met de wafelsteek heeft mijn moeder met een afmeting van 80 x 100cm gemaakt, deze was ruim voor de maxi cosi, maar heerlijk voor in de wandelwagen, de box en de koude nachten van de eerste maanden in de ledikant van mijn zoon.

Wil je weten welke afmeting jij het beste kan maken? Lees verderop de afmetingen per babydeken project. 

Wat is het juiste garen voor een baby haak- of breiproject?

Het beste garen voor een babydeken zijn natuurlijke producten, zoals wol of katoen. Voordeel van wol is dat het snel opwarmt en lang warm blijft. Maar het is wel aan te raden om een katoenen laken onder de wollen deken met een kleine omslag te doen, dat de kindjes niet op het deken kunnen sabbelen. Voordeel van katoen is dat het koel blijft, dat er geen extra deken nodig is en in de was dezelfde vorm behoudt. Nadeel kan zijn, dat als het een bewerkelijk patroon is met kabels of andere steken over elkaar heen, dat het deken zwaar kan worden. Tip hiervoor is als je een fair ilse techniek of wafelsteek/reliefstokken gebruikt dat je het garen met een pendikte groter maakt, zodat het wat losser is en uiteindelijk lichter aanvoelt.

Lammy yarns Rio blauw, 011
durable cosy fine 226 garen

Klik op de foto om alle kleuren te zien

Lammy yarns Cotton eight zacht geel 843 katoen garen

Persoonlijk gebruik ik het liefst een mengsel van katoen en acryl, dit heeft de voordelen van beide. Het deken blijft vormvast, is warm maar niet te warm en met meer dan 50% katoen kan het ook bij de baby gelegd worden zonder dat er een katoenen laken onder hoeft. Mijn favoriet is hierbij de Durable Cosy fine of de Durable Cosy extra fine, omdat ze beide een vaste draad hebben en een fijne dikte. De bollen zijn te gebruiken vanaf een pendikte 3mm tot en met 5mm. Mijn deken heb ik al vaak gewassen en hij blijft mooi en in dezelfde vorm. Hij is 3 jaar later bij mijn tweede zoon gebruikt en nog steeds een top deken.

Gebruik liever GEEN 100% acryl garen voor een pasgeboren baby, want dit geeft pluisjes die in de luchtweg kan komen.

logo met wandelwagen afmeting babydeken
logo met wieg afmeting van babydeken
logo met ledikant met afmeting babydeken

Afmetingen voor een babydeken

Deken voor in Maxi cosi of wandelwagen

De beste afmeting voor een maxi cosi deken of voor in de wandelwagen is ongeveer 50 x 70cm. Dit gaat dan om een kleed voor over de voetjes heen. Er zijn ook trappelzakken te haken voor in de maxi cosi met daarin gaten voor de riemen, dan is de afmeting uiteraard anders.

Deken voor in een wieg

Een gehaakte deken voor in de wieg heeft een afmeting van ca. 75 x 100 cm. Zo is hij lang genoeg om aan 3 kanten goed in te stoppen.

Deken voor in een ledikant

De laatste afmeting is dan voor een ledikant, daarvan zou ik de afmeting 100 x 150cm kiezen. Aan het begin is de deken te groot, omdat de baby helemaal onderin de ledikant ligt. Voordeel is dat het deken goed aan de onderkant ingestopt kan worden en zo het matras op zijn plaats blijft liggen. Naar mate uw (klein)kind groter wordt hoeft er steeds minder deken te worden ingestopt en ‘groeit’ het deken mee.