Wat is het beste garen voor beginnende haker?

Je ziet zoveel mooie en leuke ontwerpen online en denkt “ik wil nu echt zelf beginnen met haken“.

Maar wat is nu het meest geschikte garen om mee te starten en waarom andere garens niet? Waar let je op als beginnende haker?

Start met garen met een vaste draad

Veel garen wordt gesponnen en daarna getwijnd. Getwijnd betekent dat er meerdere dunne draden worden gedraaid tot een dikkere draad. Dit kan door een draaiende beweging zijn of gevlochten. Er zijn garens die heel los getwijnd zijn, dan zie je de losse draden goed zitten en gaan makkelijk uit elkaar. Voor een beginnende haker is dat moeilijker om mee te haken, omdat je dan sneller met je haaknaald door het garen heen steekt.

Om te beginnen is het dus fijn om stevig getwijnde bollen te kiezen, waar je niet makkelijk insteekt. Dan kun je bezig zijn met de steken en hoef je niet ook op de draad te letten. 

verschillende draden foto met garen voor de beginnende haker

4 soorten draden.
Verloopbollen – cotton eight – Cosy fine – ekofil

losse draden close up - garen voor de beginnende haker

Voorbeeld van vaste draden

Gemerceriseerde katoen bollen zijn extra bewerkt en daardoor sterk en hebben een goede vaste draad. Ideaal om het haken onder de knie te krijgen. Enkele voorbeelden zijn Lammy yarns Rio, Rio multi of de Durable Coral mini.

Als je wilt starten met acrylgaren dan is de Ekofil of de Mutlicolor No.1 een goede draad. Deze bollen zijn niet gedraaid, maar gevlochten. Het vlechten zorgt er ook voor dat het lastiger is om in de draad te steken bij het haken. Niets is uiteraard onmogelijk, maar lastiger.

Als laatste is een mooie draad om het haken onder de knie te krijgen het Cosy fine en Cosy extra fine garen. Deze draden zijn een klein beetje losser, maar heel veel gedraaid en daardoor nog steeds super om mee te starten. 

Voorbeeld van losse bollen

Voorbeeld van heel los getwijnd garen zijn de verloopbollen. Verloopbollen zijn vaak grote bollen die heel langzaam van kleur wisselen. Het zijn 4 dunne draden waarbij er om de paar meter steeds 1 draad geknoopt wordt naar de nieuwe kleur.

Onbewerkte katoen, zoals Cotton eight zijn ook was losser gedraaid, maar al veel strakker dan de verloopbollen.

Heel veel plezier met het uitzoeken van jouw eerste patroon en het juiste garen. 

Wil je op de hoogte blijven van acties, nieuw toegevoegde producten of nieuwe blog artikelen. Schrijft je dan in op onze nieuwsbrief.

Elke week ontvang je een nieuwsbrief met de 5 nieuwste producten of (gratis) patronen, elke maand onze nieuw geschreven blog met inspiratie of weetjes en soms tussendoor een leuke actie.