Voordelen van het opzetten met een rij vaste

vaste opzetten 7 eindresultaat hakenSinds een aantal maanden heb ik het opzetten met vaste helemaal uitgevonden. Ik vind het zo fijn werken. De eerste rij losse is altijd wel te doen, maar daarna de 2e toer waarbij je door alle losse heen moet, dat is en blijft een lastige toer.

Onze tip was altijd al wel, haak de rij losse met een halve of een hele haaknaald dikker, zodat je terug er makkelijker doorheen kan.

Maar die tip is verandert, naar zet op met een rij vaste als dat in het patroon mogelijk is of het patroon wordt gewoon aangevuld met een extra toer vaste als begin.

Het grote voordeel van het opzetten met een rij vaste is dat de rij rekbaar blijft. Je zit niet meer met het probleem dat je werk aan het begin een beetje trekt omdat de toer losse toch net te strak was.

Maar hoe zet je op met vaste?

Er zijn verschillende manieren op bij het haken op te zetten met een rij vaste, hieronder leg ik 1 van de manier uit. De methode die het meest lijkt op het opzetten van steken bij breien.

vaste opzetten 0 met uitleg werkdraad en korte draad

Je meet per 10 steken is het ongeveer 15 tot 25cm draad. Dit is afhankelijk van de dikte van de draad. Bij pendikte 3mm is ruim 15cm voldoende, bij een pendikte 6mm is er 20/25cm nodig. Begin met een klein stukje draad en test hoeveel cm 10 steken is, zodat je niet te veel draad over hebt, dat zou zonde zijn.

Het kortste stuk van de draad noem ik vanaf nu de korte draad en de draad die aan de bol vast zit noem ik de werkdraad.

Normaal leg je de draad van achter naar voren over je haaknaald heen om door de lus te halen. Nu begin je met de korte draad juist in tegengestelde richting, deze leg je van voor naar achter over je haaknaald heen. Deze korte draad leg je er gewoon overheen en die hou je vast, voor de rest doe je er niets mee.

vaste opzetten 2 haken van voor naar achter de draad
vaste opzetten 4 en de werkdraad van achter naar voor haken

De werkdraad leg je nu van achter naar voren over de haaknaald en haal je door beide draden die al op je haaknaald liggen. Je haalt ze onder de korte draad en onder de opzetlus door.

Dit is de eerste vaste

Dit herhaal je totdat je het aantal vaste steken hebt dat je nodig hebt.

Dus korte draad van voor naar achter over de haaknaald en de werkdraad van achter naar voren en door de beide lussen heen halen.

vaste opzetten 7 eindresultaat haken

Veel plezier met opzetten en het grote verschil zien tussen een rij losse met vaste erop en een rij met alleen vaste haaksteken.

Hoe haak je daarna verder?

Nog 1 extra aandachtspuntje bij het opzetten van vaste. Hoe haak je daarna verder?

Op de afbeelding hiernaast zie je op 2 plekken een V ontstaan in het werk. Let erop dat als je de tweede toer gaat haken dat je de V-tjes gebruikt van plek 2. Als je de eerste gebruikt, kom je er naar een paar steken achter ‘Jeetje wat gaat dit strak’, dan heb je de verkeerde gekozen. Bij plek 2 gaat het gewoon soepel zoals je altijd door een vaste heen gaat.

Tenzij je uiteraard de vaste super hard hebt aangetrokken en er geen rek in deze slinger zit, dan zou ik het opzetten opnieuw doen en ietsje losser.

Wil je op de hoogte blijven van acties, nieuw toegevoegde producten of nieuwe blog artikelen. Schrijft je dan in op onze nieuwsbrief.

Elke week ontvang je een nieuwsbrief met de 5 nieuwste producten of (gratis) patronen, elke maand onze nieuw geschreven blog met inspiratie of weetjes en soms tussendoor een leuke actie.