Hoeveel garen heb je nodig voor een tas?

Klein tasje, tas voor dagelijks gebruik, boodschappentas of strandtas

De lente is in volle gang en de zomer komt eraan. Dan gaan we weer vaker naar buiten en hebben we een tas nodig om de spullen in op te bergen. Dit kan een telefoonhoesje zijn met koord voor om je nek/schouder heen, een kleine tas voor dagelijks gebruik, een boodschappentas of een strandtas. Verschillende soorten tassen, verschillende garen mogelijkheden en aantal bollen. In dit artikel ga ik je vertellen hoeveel bollen je nodig hebt voor de verschillende tassen. Geef ik uiteraard ook tips en ideeën over waar patronen zijn te vinden en leuke kleurencombinaties.

Welk garen is het meest geschikt voor een tas?

Het meest geschikte garen voor een tas is katoen of een mengsel met katoen.

De reden hiervoor is omdat katoen vormvast en sterk is. Hierdoor wordt de tas niet in verloop van tijd veel groter van maat. Voordeel van een mengsel met katoen, zoals de Color fluid, is dat de tas iets lichter wordt in gewicht, doordat acrylgaren minder zwaar is dan katoen. De dikte van het garen is naar eigen keuze. Bij een dunner garen is het vaak wel aan te raden om er een stoffen voering in vast te maken. Zo blijft de tas langer mooi en is het geheel steviger. Bij een heel dik garen wordt dit minder vaak gedaan, omdat door de dikte van de draad, minimaal pendikte 6mm de tas al van zichzelf stevig genoeg is. Met een stoffen voering blijft wel het voordeel dat de tas langer mooi blijft en beter te wassen is. Voor het wassen hangt het wel van het handvat af, als dit een houten of bamboe handvat is, raden wij niet aan om het in de wasmachine te doen. Bij een gehaakte handvat is dit wel mogelijk, uiteraard wel met de wasvoorschriften die bij het gebruikte garen horen.

Telefoonhoesje

Dit voorbeeld staat bij de Aramatamara blogspot en naar het patroon van yarnii

Yarnii – telpatroon telefoonhoesje

Het hoesje bestaat uit verschillende vierkantjes en halve vierkantjes. Erg leuk om te maken, kies je eigen kleuren.

Aantal bollen voor een telefoonhoesje

Voor een telefeoonhoesje is in principe 1 bol van 50 gram voldoende. Bijvoorbeeld een gemeleerde bol, waardoor het effect al in de bol zit en het patroon niet heel spannend hoeft te zijn. Een rechthoek die dubbelgevouwen wordt, aan 2 kanten wordt dichtgemaakt en bovenaan een gehaakte koord. Als je meerdere kleuren wilt gebruiken, kun je bijvoorbeeld de 20 grams bollen van Durable Coral gebruiken of verschillende restjes garen.

Boodschappentas – netten tas

Gratis patroon van Durable yarn

Te maken met 5 bollen katoengaren

Boodschappentas

Er zijn veel verschillende gratis patronen van netten tas. Dat is een open patroon, snel en makkelijk om te maken en super handig om mee te nemen naar de bakker of slager voor kleinere hoeveelheden boodschappen. De afmeting van zo een tas is ongeveer 40 bij 45 cm, als je hem helemaal uitlegt. Deze tassen kunnen heel klein opgevouwen worden. Voor een tas inclusief gehaakt hengsel zijn ongeveer 5 bollen katoen nodig met 125 meter op de bol, dus totaal ongeveer 625 meter met haaknaald 3mm.

watermeloen boodschappentas - netten tas gehaakt
gehaakte netten tas - boodschappen tas van Saskia met warm regenboog cotton queen en rio

Wil je een tas maken met een dicht patroon, maar dezelfde afmeting als de boodschappentas, dus rond de 40 bij 40cm, dan zijn 7 a 8 bollen nodig. Bijvoorbeeld een tas met alleen vaste haaksteken in verschillende kleuren.

Summer bag – strandtas

Gratis patroon van Durable yarn

Te maken met 7 bollen katoen met acrylgaren

Strandtas

Een strandtas is qua afmeting niet heel veel groter dan de boodschappen tas, maar doordat de bodem wel veel breder en langer is, oogt de gehele tas veel groter en kan er meer in. De zijkant van de tas heeft ook ongeveer de afmeting 40 bij 45cm. Voor een strandtas zijn ongeveer 10 bollen nodig. Omdat de onderkant veel groter is en de tas een dichte structuur heeft, wat meer garen kost dan een heel open structuur. Voor een strandtas vind ik een wat grover garen of dubbeldraads werken heel mooi. Bijvoorbeeld dubbeldraads met de Cosy fine, waardoor het voor pendikte 6mm is en hierdoor ook extra stevig is. Je kan dan ook met 2 verschillende kleuren bij elkaar werken of een klein verloop toepassen, door eerst 2 gelijke draden te gebruiken, dan 1 draad te wisselen voor een andere en eindigen met de andere 2 gelijke draden voor een extra speels effect in de tas.

Strandtas – grote tas

Gratis patroon van Drops Design

Te maken met 10 bollen voor pendikte 5mm, dit kan enkeldraads met bijvoorbeeld genesis of cosy fine of dubbeldraads met Rio of cosy extra fine.

Fijne schoudertas – breipatroon

Hier 1 breipatroon voor een tas. Deze tas kan ook deels gehaakt worden en deels gebreid, want de 6 hoekjes zijn ook leuke granny’s om te haken en dan het hengsel breien eraan breien.

Voor deze gebreide tas zijn 5 bollen nodig voor pendikte 3mm, wil je hem deels haken dan is er 1 bol extra nodig, want haken neemt wat meer garen dan breien.

Wil je op de hoogte blijven van acties, nieuw toegevoegde producten of nieuwe blog artikelen. Schrijft je dan in op onze nieuwsbrief.

Elke week ontvang je een nieuwsbrief met de 5 nieuwste producten of (gratis) patronen, elke maand onze nieuw geschreven blog met inspiratie of weetjes en soms tussendoor een leuke actie.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.