Meer informatie over Cotton eight

De Cotton eight zit bij heel veel merken in hun assortiment. Het is een verzamelnaam voor een onbewerkte katoendraad van een bepaalde dikte, waarvan de bollen alleen geverfd zijn. Van de Cotton eight zijn 2 varianten, gesponnen met 4 of 8 draden.

Op de wikkel van Cotton eight staat ook wel Cotton 8/4, deze is dan met 4 draden gesponnen. De dikkere variant is met 8 draden gesponnen, hierop staat Cotton 8/8 of Cotton Double eight. Alle soorten Cotton eight kunnen met elkaar gecombineerd worden, ze hebben gelijke soort draad. Er kan soms wel verschil zijn in hoe strak het is op gesponnen, dat merk je dan als je er mee aan het werk bent. De ene steek je iets sneller in de draad dan bij de andere, maar in het eindresultaat is er amper tot geen verschil te zien. Het zijn allemaal 50 grams bollen met een looplengte van ca. 160 meter. Pendikte volgens de wikkel is tussen de 2,5 a 3,5mm, regelmatig horen wij terug dat het garen ook op een haaknaald 2mm wordt gehaakt. Het hangt altijd een beetje af van hoe strak of los je zelf haakt en wat het project gaat worden. Een omslagdoek kan met een iets losser worden gehaakt, maar een knuffel wil je vaak redelijk vast hebben, zodat de vulling er goed in blijft zitten.


In het begin hadden wij alleen de Cotton eight van Beijer, heerlijke draad, maar de kleur kon best wel tinten verschillende per verfbadnummer. Als wij een kleurencombinatie hadden gemaakt met verschillende tinten bij elkaar, dan kon het zo zijn dat bij de volgende partij deze kleuren niet meer zo mooi bij elkaar paste. We verkopen de Beijer Cotton eight nog steeds, want het blijft wel een mooie en voordelige Cotton eight, maar we hebben nu wel 2 alternatieven.

De Cotton eight van Lammy is ietsje duurder, maar het zijn stevig gewikkelde bollen en de kleuren wisselen iets minder per verfbadnummer. Bij elk soort garen zal hier bij bepaalde kleuren iets verschil in zitten, zoals bijvoorbeeld bij wit en turquoise tinten. Soms is wit wit en soms is het met wat meer geel of beige erin, maar niet zo dat het dan ivoor wordt. Het aantal kleuren van de Lammy yarns variant is groter dan bij veel andere soorten, inmiddels zijn het bijna 50 verschillende kleuren.

Sinds 2023 hebben wij ook de Cotton eight van Performance yarn in ons assortiment, een Bulgaars merk, welke alles in eigen beheer produceren en alle garens hebben het Oeko-tex keurmerk 100. Deze kleuren zijn een mooie toevoeging aan de Cotton eight van Lammy yarns en kunnen heel goed met elkaar gecombineerd worden. Op deze manier is het assortiment met nog eens 25 kleuren vergroot, ook al zit in beide varianten de kleuren wit en zwart , dus het totaal aantal kleuren groeit iets minder. Een ander voordeel van de Performance yarn is de prijs.


Als wij met Cotton eight werken, gebruiken wij alle soorten door elkaar en hebben daarin ook geen duidelijke voorkeur. We zoeken meer op kleur die we nodig hebben in plaats van de type Cotton eight. Heb jij een favoriete Cotton eight?

Wil je ons laten weten wat je van onze Cotton eight soorten vind?, dit kan per mail, Facebook of instagram. Mocht je een project met onze Cotton eight gemaakt hebben, vinden wij het heel leuk als je #cottoneightdehobbyvlinder gebruikt.

Bekijk hier alle Cotton eight kleuren

Wil je op de hoogte blijven van acties, nieuw toegevoegde producten of nieuwe blog artikelen. Schrijft je dan in op onze nieuwsbrief.

Elke week ontvang je een nieuwsbrief met de 5 nieuwste producten of (gratis) patronen, elke maand onze nieuw geschreven blog met inspiratie of weetjes en soms tussendoor een leuke actie.