Stap voor stap uitleg voor een zelfgemaakte muts

Deel 1 is een gehaakte muts. In deel 2 staat de uitleg voor een gebreide muts.


Snelle gehaakte muts

Start met het maken van een lusje.

opzetlus start - begin van het haken
opzetlus deel 2 - begin van het haken
opzetlus einde - begin van het haken
opzetlus aan de haaknaald - begin van het haken

Draai de draad 1 keer om je vingers heen, kruis de draden en haal de bovenste draad onder de eerste draad door. Haal je vingers weg en trek de lus aan. Doe de lus om je haaknaald heen. 

We kunnen beginnen met haken

Toer 1
De eerste haaksteek is een losse. Om de eerste losse te haken, leg je de lange draad (die aan de bol vast zit) om de haaknaald heen en moet het lusje over deze draad heen.

losse maken start - begin van het haken
losse maken start - begin van het haken
losse maken deel 2 close up - begin met het haken

Maak gebruik van je haaknaald, laat hem het werk doen. Trek heel lichtjes met je duim en wijsvinger het korte draadje naar beneden zodat er ruimte aan de onderkant ontstaat waar de haaknaald makkelijk doorheen kan worden gehaald samen met de draad die aan de bol vast zit. 

Je maakt een rij van ongeveer 35cm, afhankelijk van hoe hoog je de muts wilt maken.

Toer 2
Nu gaan we terug over deze rij losse. We gaan nu starten met de tweede haaksteek: de stokjes. 

Sla eerst je draad om de haaknaald en steek in de 3e losse vanaf je haaknaald, dit kan gewoon in het bovenste draadje wat je ziet van de losse steek. Nu zie je 3 lussen op je haaknaald. Sla nog een keer om en haal deze draad door alleen door de eerste lus op je haaknaald. Sla een 3e keer om en haal de draad door 2 lusjes op je haaknaald. Nu heb je nog 2 lussen op je haaknaald, dus sla een 4e keer om en haal door de laatste 2 lussen, zodat je nu nog maar 1 lus over houd. Dit is je eerste stokje.

Herhaal het volgende in elke volgende losse, sla er geen enkele over; 

Sla om – steek in de losse – sla om – haal door 1 lusje – sla om – haal door 2 lusjes – sla om – haal door 2 lusjes – klaar

leren haken - stokje deel 1
leren haken - stokje deel 2
leren haken - stokje deel 3
leren haken - stokje deel 4
leren haken - stokje deel 5

*Aan het einde van de toer, haak je 2 losse (de haaksteek waar je mee was begonnen), draai het werk en ga weer terug. Haak nu in elke steek, in alleen het achterste draadje een stokje.*

** Hetgeen wat tussen de sterren staat herhalen we totdat de rechte lap net zo lang is als de omtrek van je hoofd, dit kun je steeds meten.

Als hij lang genoeg is, knip je draad af, haal je hem nog 1 keer door de lus en zit het vast. Naai de twee korte kanten aan elkaar vast en rijg de bovenkant dicht. De muts is af. Wie weet heb je een leuke pompon voor op de bovenkant, dan kun je die nu vastmaken.

Meer uitleg over het afwerken van de muts vind je in onze blog over De snelle muts

Snelle gebreide muts

Meet de hoogte van uw hoofd (voorhoofd tot kruin) + 5cm voor de omslag van de muts. Voor de 30 cm hoge muts zijn ongeveer 48 steken nodig bij een pendikte van 6mm. 

Hoe weet je hoeveel draad je nodig hebt voor het opzetten van de steken?

De lengte van 1 breinaald zijn ca. 20 steken, dus 48 steken is een draad met een lengte van ongeveer 2,5 keer de lengte van de breinaald. Wanneer je de draad hebt afgemeten maak je op die plek een lusje die om de breinaald heen gaat. 

Begin met het opzetten van steken

leren breien - opzetten stap 1
leren breien - opzetten stap 2
leren breien - opzetten deel 3

Na het opzetten van de steken, kun je beginnen met de eerste pen. De eerste pen is net als de eerste rij met haken altijd was lastiger en wat stroever dan de andere rijen/toeren.

Voor de muts gaan we 2 toeren recht breien en daarna 2 toeren averecht. Dit wordt herhaald totdat de lap net zo lang is als de omtrek van je hoofd.

Breien van een rechte steek
Steek de breinaald 1 aan de bovenkant door de lus, sla de draad om de breinaald 1, haal breinaald 1 door de lus naar voren en laat de lus van breinaald 2 afglijden. 

leren breien - recht breien stap 1
leren breien - recht breien stap 2
leren breien - recht breien stap 3
leren breien - recht breien stap 4

Breien van een averechte steek 
Steek breinaald 1 van binnen naar buiten aan de onderkant van breinaald 2, sla de draad om de breinaald 1 en haal de breinaald 1 door de lus naar voren en laat de lus van breinaald 2 afglijden.

leren breien - averecht breien stap 1
leren breien - averecht breien stap 2
leren breien - averecht breien stap 3
leren breien - averecht breien stap 6

Kant alle steken af, leg de lap dubbel en naai de 2 korte kanten aan elkaar vast. Pak een lange draad hecht deze aan bij de bovenkant van de muts en rijg hem door de steken heen. Trek steeds wat aan, zodat hij dicht gaat. Sluit het gat goed dicht. 

De muts is klaar, doe er nog een leuke pompon op om hem helemaal af te maken.

foto 2 mutsen - uitleg voor een snelle muts om te haken of te breien

Wil je op de hoogte blijven van acties, nieuw toegevoegde producten of nieuwe blog artikelen. Schrijft je dan in op onze nieuwsbrief.

Elke week ontvang je een nieuwsbrief met de 5 nieuwste producten of (gratis) patronen, elke maand onze nieuw geschreven blog met inspiratie of weetjes en soms tussendoor een leuke actie.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.