Welkom bij mijn eerste echte blog

Mijn naam is Minou, ben 30 jaar en naast wiskunde docent, ook eigenaar van de hobbywinkel De hobbyvlinder. Ik heb de winkel samen met mijn moeder Saskia en wij zullen afwisselend en samen een blog schrijven over onze creaties en producten. Wij schrijven over wat er goed en slecht is aan hobby- en handwerkproducten. Daarnaast laten wij onze creaties zien en delen wij ook patronen.

We hebben wel vaker stukjes geschreven, maar nooit gebundeld tot blog, dat willen we nu wel gaan doen, omdat er zoveel leuks te vinden is op internet en er zoveel producten zijn. Veel ook in het Nederlands, maar ook heel veel niet.

 

Deze week zag ik op Pinterest een super leuke Beany muts, deze zou in 1,5 uur gehaakt moeten kunnen worden. Dit wil ik dan uitproberen! Nou beetje mislukt die 1,5 uur, werd toch echt wel een dag met alle andere werkzaamheden tussendoor, maar evengoed heel snel resultaat.

 

Het is een gratis Engels patroon (klik hier voor het origineel), ik heb hem vertaald in het Nederlands + foto’s van het proces gemaakt. De muts is gemaakt van Country Tweed een stoer winters gemengd garen voor eigenlijk pendikte 4 a 4,5mm, maar de muts is gemaakt op pendikte 5 mm. Het is een zacht garen en er is snel mee te haken, omdat je er niet makkelijk met je haaknaald insteekt.

 

Toegegeven het patroon is voor iedereen te haken, echt vanaf beginners. Het is namelijk 1 rechte lap met stokjes (dat is die steek waar je eerst omslaat en dan pas insteekt).

 

De start is; hoe hoog wil je de muts hebben? In het oorspronkelijk patroon staat voor de hoogte bij elke maat (S, M en L) 14,5” = ca. 37 cm, hierbij is de omslag aan de onderkant meegerekend. Mijn muts ben ik begonnen met 29 cm en dat is voor een M ook goed, hier is dus een beetje mee te spelen. Hoe ver wil je hem over je oren heen kunnen trekken?

Dan het patroon:

Toer 1: haak een rij losse met de afmeting van ca. 37 cm (of dus kleiner zoals hierboven vermeldt)

Toer 2: Haak in de 3e losse een stokje en vervolgens in elke losse 1 stokje.

De volgende toeren worden steeds in de achterste lussen gehaakt.

Toer 3 t/m Toer …. : Haak 2 keerlosse (dit telt als het eerste stokje) en haak vervolgens in elk stokje 1 stokje (maar haak dus alleen in de achterste lussen).

 

Haak net zo lang door, totdat je bij de volgende lengte bent:

Maat S: afmeting 46 cm

Maat M: afmeting 51 cm (dit is diegene die ik gemaakt heb)

Maat L: afmeting 56 cm

 

Nu is het een rechthoekige lap en is de muts bijna af.

Leg de lap dubbel en haak de 2 randen met een rij vasten aan elkaar vast, hecht je draad af, maar houdt nog ongeveer 30cm draad over om de muts af te maken.

Rijg deze draad door een stopnaald en rijg een klein stukje vanaf de bovenkant zigzaggend door de stokjes heen.

Trek het onderwijl steeds aan, waardoor de bovenkant van de muts ontstaat en het rondje wordt steeds smaller. Wanneer rondom een draad zit kan het helemaal aangetrokken worden en is de bovenkant dicht, hecht de draad nu af.

Maak een mooi pompom en bevestig deze op de bovenkant.

Muts klaar!!

 

Gebruikte artikelen

Totaal hebben we 2 bollen Country Tweed gebruikt, dat is 100 gram met totale looplengte van ca. 200 meter. Dit is dus voor de maat M.

https://www.dehobbyvlinder.nl/product-categorie/breien-en-haken/country-tweed/

 

Wij vinden het heel leuk als jullie dit patroon geprobeerd hebben en de eindresultaten bij het artikel op Facebook vermelden.

Wil je op de hoogte blijven van acties, nieuw toegevoegde producten of nieuwe blog artikelen. Schrijft je dan in op onze nieuwsbrief.

Elke week ontvang je een nieuwsbrief met de 5 nieuwste producten of (gratis) patronen, elke maand onze nieuw geschreven blog met inspiratie of weetjes en soms tussendoor een leuke actie.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Een reactie op “Eerste blog, snelle winterse muts haken

  1. Pingback: Uitleg voor een snelle muts - haken of breien - De Hobbyvlinder

Reacties zijn gesloten.