Wat heb je nodig bij het haken?

Om gelijk met de deur in huis te vallen met het minimale dat nodig is om te starten met haken:

 • bol wol
 • haaknaald

Wij hebben al het wol en garen in 1 categorie geplaatst, deze staat los van het haken, want garen is natuurlijk om om mee te breien, punchen, borduren etc. 

Wat staat er dan wel in de categorie haken? dat leest u hieronder. 

Bekijk categorie Haken

Haakpatronen

Het begint met het zoeken of vinden van een mooi patroon om te haken. Soms zie je iets op Facebook, Pinterest, in een tijdschrift wat je graag zou willen maken. 

Ook wij hebben verschillende patronen; gratis en betaald. De betaalde dat kan een los patroon zijn, tijdschrift, boek of haakpakket. 

Er zijn heel veel leuke haakpatronen om te haken. Hieronder heb ik een paar mogelijkheden uitgelicht.

Funny’s haakpakketten worden ontworpen en samengesteld door Ilse Scheffers van Jalekro. Het zijn heel erg leuke figuren. Bijvoorbeeld de Funny Frog of Bunny zijn ideaal om het haken mee te leren. In het pakket zit al het garen, accessoires en het patroon. Alleen haaknaald en vulling zitten er niet in. 

Durable yarn deelt elke week een nieuw (vaak gratis) patroon met het garen van Durable. De ontwerper/ontwerpster wisselt per keer en ook het thema, ze maken kleding, tassen, onderzetters, knuffels, bloemen, sjaals en nog veel meer. 

Patronen in Thema’s

Alle losse patronen zijn gesorteerd op thema, zodat het juiste patroon snel gevonden kan worden. Denk hierbij aan thema’s als: knuffels – amigurumi, geboorte, kussens, bloemen, sjaals, kleding en kerst – winter.

 

Funny Haakpakket Bunny
Gehaakte fleurige tas
border big fun
Rio kleurenkaart

Garen om mee te haken

Na het vinden van het patroon mag het garen worden uitgezocht. In onze workshops is dat vaak het lastigst, want er is zoveel garen mogelijk en dan ook nog eens in heel veel kleuren. Wat is nu leuk en waarvoor? Hier enkele voorbeelden.

Knuffels worden vaak met katoen gehaakt, omdat ze dan goed te wassen zijn en goed stevig zijn om de vulling te houden. 

Kussens kunnen heel goed met acryl garen of een mix van katoen en acryl worden gemaakt, dat is heerlijk zacht en kussens worden minder vaak gewassen of wisselen nog wel eens van kleur per seizoen. 

Poncho, omslagdoek of sjaal is heerlijk met acryl garen, dat is licht, zacht en houdt goed de warmte vast.

Heel veel plezier met het uitzoeken van het juiste garen, mocht u willen weten hoeveel u nodig heeft of vragen over het garen, dan hoor ik het uiteraard graag.

Bekijk categorie Haken

Haaknaalden 

Wij werken het meeste met haaknaalden van Beijer BV en Lammy yarns. De huismerk haaknaalden zijn rechte haaknaalden zonder poespas. Daarnaast zijn er ook softgrip of easygrip haaknaalden, deze hebben een dikker handvat zodat het fijner in de hand ligt. Wanneer je heel veel haakt zijn de softgrip haaknaalden fijner. 

Uiteraard zijn er ook speciale haaknaalden, zoals tunische haaknaalden. Deze zijn recht met aan 2 kanten een haak of haaknaald met een touwtje eraan eventueel met de variantie dat er aan 2 kanten een haaknaald zit. Voor elk doeleinde een eigen haaknaald. 

Op het garen staat altijd een indicatie voor de afmeting van de haaknaald, dit gaat om de diameter van de haaknaald. Bijvoorbeeld Beijer BV Populair is geschikt voor haaknaald 3,5 a 4mm. Wanneer u een strakke haker bent is 4mm beter en soms zelfs 4,5mm. Dan blijft het haakwerk soepel. Bent u juist een losse haker dan moet de haaknaald dunner worden bijvoorbeeld 3,5mm of 3mm. 

TIP Voordat u met een nieuw garen begint is het altijd verstandig om eerst een proeflapje te maken van 10 x 10cm om te weten hoe groot het wordt en hoe het garen voor u het beste werkt. 

 

Lammy Yarns Easy grip haaknaald 2 tot 6 - softgrip
Jeroen-met-catootje-kater-en-teckel haakpatronen
collage 4 accessoires voor bij het haken en breien

Haak accessoires

Naast het garen, haaknaalden en patroon zijn er soms ook nog andere spullen nodig bij het haken. 

Denk hierbij aan oogjes en neuzen voor knuffels of Amigurumi haken. Knopen voor op kleding. Haakringen om van die leuke Mandala’s of kerstbomen te haken en etui’s/tassen om de haaknaalden in op te bergen of een tas om omheen te haken en te versieren. 

Samenvatting Haken categorie

 • Haak patronen
  • gratis patronen – losse patronen – boeken – pakketten – CAL projecten
 • Haak gereedschap 
  • haaknaalden – steekmarkeerders
 • Haak accessoires
  • oogjes – neuzen – haakringen – tassen – knopen
Bekijk categorie Haken

Wil je op de hoogte blijven van acties, nieuw toegevoegde producten of nieuwe blog artikelen. Schrijft je dan in op onze nieuwsbrief.

Elke week ontvang je een nieuwsbrief met de 5 nieuwste producten of (gratis) patronen, elke maand onze nieuw geschreven blog met inspiratie of weetjes en soms tussendoor een leuke actie.