De 5 beste haaktips
Altijd handig om te weten en toe te passen.
Tips over het vullen van amigurumi, haken van rondjes, wisselen van kleur, met welke haaknaald kun je het beste beginnen? Dit zijn vragen die hieronder worden beantwoord.


1) Eerste rij haken met een dikkere haaknaald
Wanneer je een sjaal, trui of ander recht haakproject gaat haken is het het handigst om de eerste toer met losse haaksteken met een halve pendikte groter te haken, soms zelfs met een hele maat dikker, dan de rest van het werk.
Vroeger startte ik regelmatig een haakproject en kwam er bij de tweede toer achter dat hij krom trekt, omdat de eerste toer te strak was gehaakt. Dit wordt dan niet meer gecorrigeerd door de andere toeren, het wordt zelfs steeds erger.
Dus wil je het garen met haaknaald 4mm gaan haken, haak dan de eerste toer met haaknaald 4,5mm. Als je van jezelf weet dat je een strakke haker bent, start de eerste toer dan met haaknaald 5mm. Extra voordeel is dat het heel makkelijk wordt om in toer 2 door de losse heen te haken, het is minder zoeken en wroeten naar de juiste plek.
2) Als je denkt dat de amigurumi vol zit met vulling, zit je op de helft
Mijn eerste gehaakte beestje was de angsthaas van DenDennis. Ik had toen geen vulling, dus dacht: “neem de vulling van een kussen”, dit bleek een veren kussen te zijn. Het weerhield mij niet, ik wilde de knuffel af hebben. GEEN SUCCES. Als je naar de knuffel keek sprongen er al veren uit, dat was dus zeker geen goed plan om te herhalen.
De tweede die ik haakte was Funny Bunny van ontwerpster Ilse Scheffer. Deze had ik volgestopt met Panda kussenvulling, naar mijn idee helemaal vol, maar helaas. Zo gauw hij dicht was bleek het hoofdje wel heel soepel, hij had geen sterk nekje. Nu weet ik dat als hij vol lijkt uit zichzelf, hij dat niet is. Stop er nog veel meer vulling bij, zodat het poppetje echt stevig is en een sterke nek heeft.
3) Gebruik een draadje om toeren te tellen
Bij het haken van beestjes, poppen, amigurumi moet best veel geteld worden; waar zijn de meerderingen en hoeveel toeren. Dit kan best lastig zijn, daarom is er een handig hulpmiddeltje om de toeren te tellen. Gebruik een los draadje in een andere kleur dan je haakwerk en zigzag deze door het haakwerk in de eerste steek van een nieuwe toer.
Zo kun je makkelijk de toeren tellen en aan het einde trek je het draadje zo uit je werk.
Daarnaast als extra tip: tel je steken regelmatig om te zien of je nog goed zit.
4) Wisselen van kleur: maak de laatste omslag van de vorige steek al met de nieuwe kleur
Om een mooie overgang te hebben in kleuren, is dit het mooist om de laatste omslag van de vorige steek al met de nieuwe kleur te doen.
Maak een vaste met kleur A en daarna wil je wisselen naar kleur B:
Begin in de steek met kleur A, sla om, haal door de steek, sla nog een keer om maar nu alvast met kleur B en haal door de 2 lussen op je haaknaald. De steek zelf is met kleur A gemaakt, maar bovenop zie je een V verschijnen in kleur B, dit geeft een mooiere overgang.
Extra tip: Haak vervolgens het uiteinde van kleur A en B mee in de ongeveer 4 steken die nu gaan komen om zo alle draadjes weg te werken, zonder een stopnaald te hoeven gebruiken.
5) Haak meerderingen niet steeds op dezelfde plek
Om een mooi rondje te krijgen meerder je elke toer met 6 steken. Het werk blijft dan plat. Stop je met meerdere gaat het haakwerk recht omhoog of als je wisselt in het aantal steken meerderen, dan gaat het werk bobbelen.
Het mooiste rondje ontstaat wanneer de meerderingen niet steeds op de zelfde plek worden gedaan. In veel patronen lees je in de 2e vaste 2steken, daarna in de 3e vaste 2 steken, in de 4e vaste 2 steken etc.
Zo ontstaat een meer hexagon figuur, niet geheel rond.
Wanneer je steeds op een andere plek meerdert, maar wel steeds 6 steken per toer, dan blijf de cirkel veel langer rond.
Bijvoorbeeld:
- haak in de 2e vaste 2v
- haak 1v, 2v in de vlg steek, 1v
- haak in de 4e vaste 2v
- haak 2v, 2v in de vlg steek, 2v
- etc.
Probeer een proeflapje en zie het verschil.
Dit zijn mijn 5 beste haaktips en nog een paar extra, kijk voor meer weetjes of tips bij de andere artikelen. Heel veel haakplezier
wil je meer tips, ideeën of de nieuwste producten in je mailbox, schrijf je dan in op onze Nieuwsbrief.